Araclo

Araçlar

• Araç KataloğuTüm marka, model ve donanımlar
  • Araç Öneri SihirbazıYeniBirkaç soruyla sana uygun aracı bul
  • BroşürlerTeknik dökümanlar ve kataloglar
  • İlan İncelemeleriYeni2. el ilan analizleri

Öne Çıkanlar

Tüm marka ve modelleri keşfet, 2. el ilanları analiz et, teknik broşürlere ulaş.

Öneri sihirbazı birkaç soruyla eşleştirir.

Sihirbazı Aç

Topluluk

• ForumSorular, deneyimler ve tartışmalar
  • BlogGüncel yazılar ve rehberler
  • Güncel HaberlerOtomobil dünyasından gelişmeler
  • RaporlarYeniPazar ve ilan istatistikleri
  • 2026 Lansman TakvimiYeniYeni araç çıkış tarihleri
  • Kamp Alanları HaritasıYeniKamp ve karavan noktaları haritası
  • KGM Yol DurumuYeniKapalı ve çalışma yapılan yollar

Öne Çıkanlar

Foruma katıl, güncel yazıları ve haberleri takip et, pazar raporlarını incele.

Sorularını sor, deneyimlerini paylaş.

Foruma Git

Kampanya & Tarifeler

• Satış KampanyalarıGüncel sıfır araç kampanyaları
  • ÖTV Muafiyetli AraçlarYeniEngelli muafiyetli araç modelleri ve ÖTV'siz fiyatları
  • Elektrikli Şarj TarifeleriOperatör bazlı şarj fiyatları
  • Şarj İstasyonları HaritasıYeniŞarj noktalarını haritada bul
  • Geçiş ÜcretleriYeniOtoyol ve köprü geçiş tarifeleri
  • Trafik CezalarıYeni2026 ceza tutarları ve puanları

Öne Çıkanlar

Güncel kampanyaları, ÖTV'siz araçları ve elektrikli şarj tarifelerini karşılaştır.

Sıfır araçlarda güncel fırsatlar.

Kampanyalar

Hesaplama & Araçlar

• Şarj HesaplayıcıŞarj maliyetini hesapla
  • Rota PlanlamaYol maliyeti ve rota planı
  • Kaza TutanağıYeniİnteraktif tutanak örneği
  • Ceza İtiraz DilekçesiYeniTrafik cezası itiraz dilekçesi hazırla

Öne Çıkanlar

Şarj ve yol maliyetini hesapla, ÖTV muafiyetini öğren, resmi dilekçeleri hazırla.

Elektrikli aracının şarj maliyetini gör.

Şarj Hesapla

Ehliyet & Eğitim

• Ehliyet DersleriYeniSınav konuları ve ders notları
  • Trafik İşaretleriYeniLevhalar ve anlamları
  • Hız SınırlarıYeniAraç türüne göre yasal hız limitleri

Sınava Hazırlık

MEB müfredatına göre ders notları, trafik levhaları ve yasal hız sınırları.

4 ders, 71 konu — sınav ağırlıklarıyla.

Derslere Başla
Giriş Yap
Araclo

Otomobil platformu ve araç özellikleri rehberi.

master@araclo.com

İletişim Formu →Tüm Özellikler

Güvenlik

SSL Şifreli Bağlantı
Cloudflare

Yasal Bilgiler

© 2026 Araclo. Tüm hakları saklıdır.

Geri|Forum›Renault›Clio 3 1.5 dCi K9K motorlarda turbo yağlama gecikmesi yaşayan var mı?
Renault

Clio 3 1.5 dCi K9K motorlarda turbo yağlama gecikmesi yaşayan var mı?

194
4
A
Arda P.
6 ay önce

Yanıtlar (4)

Fatih M.
Fatih M.
Acemi Sürücü6 ay önce
Fatih M.
Fatih M.

Acemi Sürücü

6 ay önce

6 ay önce

Bende de 2010 model 1.5 dCi var, benzer bir durumu yaklaşık bir yıl önce yaşadım. Sabahları ilk çalıştırmada motor sesi biraz daha tok geliyordu, gaz verince kısa süreli bir metalik ses alıyordum. Yağ filtresi tıkalı çıkmıştı, değişince büyük ölçüde düzeldi. Özellikle kaliteli yağ ve filtre kullanmak çok fark ediyor. Ayrıca aracı sabah ilk çalıştırdığımda bir süre rölantide bekletip öyle hareket etmeye başladım, o günden beri sorun yaşamadım. Dikkat etmeni öneririm, yağ filtresini mutlaka kontrol ettir.

Levent Ö.
Levent Ö.
Acemi Sürücü6 ay önce
Levent Ö.
Levent Ö.

Acemi Sürücü

6 ay önce

6 ay önce

Bu sorun bende daha çok dur-kalk trafikte uzun süre kullandığım zamanlarda kendini gösterdi. Ustanın dediği gibi yağlama gecikmesi, turbo için ciddi bir risk oluşturuyor. Ben, yağ pompası ve yağ kanallarında bir temizlik yaptırdım, ustam eski yağı da kontrol etti. Özellikle çok kısa mesafe yapıyorsan, motor tam ısınmadan stop etmemeye çalış. Ayrıca yağ seviye kontrolünü daha sık yapmaya başladım. Şu anda ses yok, baya rahatladı motor.

Görkem C.
Görkem C.
Acemi Sürücü6 ay önce
Görkem C.
Görkem C.

Acemi Sürücü

6 ay önce

6 ay önce

Bir şey soracağım, en son yağ değişimini ne zaman yaptın ve hangi markayı kullandın? Çünkü bazı yağlar özellikle soğuk havada geç akışkan olabiliyor ve bu da ilk çalıştırmada yağlamayı geciktiriyor. Bir de, turbo hortumlarında kaçak veya çatlak olup olmadığını kontrol ettirdin mi? Bazen içeriye hava kaçırdığında da tuhaf sesler yapabiliyor. Birkaç detay verirsen belki daha net yardımcı olabiliriz.

Selim Ş.
Selim Ş.
Acemi Sürücü6 ay önce
Selim Ş.
Selim Ş.

Acemi Sürücü

6 ay önce

6 ay önce

Benim başıma gelmedi ama çevremde yaşayanları duydum. Genelde yağ filtresi kalitesiz olduğunda veya zamanında değişmediğinde bu problem ortaya çıkıyor. Bir de motorun uzun süre düşük devirde çalışması (özellikle trafikte beklerken) yağın turboya ulaşmasını zorlaştırabiliyor. Tavsiyem, aracı stop etmeden önce 1-2 dakika rölantide beklet, bu turbonun ömrünü uzatır. Ayrıca, orijinal filtre ve önerilen yağdan şaşma derim. Erken önlem almak önemli.

Yanıt Yazmak İçin Giriş Yapın

Tartışmaya katılmak için ücretsiz hesap oluşturun

194
4
A
Arda P.

6 ay önce

194
4

Aracım 2009 model Clio 3 1.5 dCi (K9K motor, 86 bg). Son 1-2 haftadır sabah ilk çalıştırmada özellikle dikkatimi çekti; motor sesi hafiften farklı geliyor ve gaz verince turbo devreye girdiğinde sanki kısa süreli bir uğultu ya da hafif bir metal sesi geliyor. Motor ısındıkça ses azalıyor, hatta tamamen kayboluyor. Usta turbonun yağlama gecikmesi olabileceğini, bunun da turbo ömrünü kısaltabileceğini söyledi. Birkaç kez yağ değişimi zamanına dikkat etsem de, bu sorun devam ediyor gibi.

Merak ettiğim şeyler şöyle:

• Benim gibi bu tarz bir turbo yağlama gecikmesiyle karşılaşan var mı?
  • Aracı dur-kalk trafiğinde çok kullanıyorum, bu durum turbo için ekstra bir risk oluşturur mu?
  • Yağ filtresi ya da yağ pompası gibi parçalarda bir problem olması mümkün mü, yoksa genelde turbo kaynaklı mı olur?
  • Bu sorunu yaşayanlar neler yaptı, çözüm bulabildi mi? Turbo tamamen arıza vermeden önlem almak için öneriniz var mı?

Bu arızanın ilerlememesi için farklı bakım tavsiyeleri veya denenmiş çözümleriniz varsa paylaşabilir misiniz?