Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de 2010 model 1.5 dCi var, benzer bir durumu yaklaşık bir yıl önce yaşadım. Sabahları ilk çalıştırmada motor sesi biraz daha tok geliyordu, gaz verince kısa süreli bir metalik ses alıyordum. Yağ filtresi tıkalı çıkmıştı, değişince büyük ölçüde düzeldi. Özellikle kaliteli yağ ve filtre kullanmak çok fark ediyor. Ayrıca aracı sabah ilk çalıştırdığımda bir süre rölantide bekletip öyle hareket etmeye başladım, o günden beri sorun yaşamadım. Dikkat etmeni öneririm, yağ filtresini mutlaka kontrol ettir.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu sorun bende daha çok dur-kalk trafikte uzun süre kullandığım zamanlarda kendini gösterdi. Ustanın dediği gibi yağlama gecikmesi, turbo için ciddi bir risk oluşturuyor. Ben, yağ pompası ve yağ kanallarında bir temizlik yaptırdım, ustam eski yağı da kontrol etti. Özellikle çok kısa mesafe yapıyorsan, motor tam ısınmadan stop etmemeye çalış. Ayrıca yağ seviye kontrolünü daha sık yapmaya başladım. Şu anda ses yok, baya rahatladı motor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bir şey soracağım, en son yağ değişimini ne zaman yaptın ve hangi markayı kullandın? Çünkü bazı yağlar özellikle soğuk havada geç akışkan olabiliyor ve bu da ilk çalıştırmada yağlamayı geciktiriyor. Bir de, turbo hortumlarında kaçak veya çatlak olup olmadığını kontrol ettirdin mi? Bazen içeriye hava kaçırdığında da tuhaf sesler yapabiliyor. Birkaç detay verirsen belki daha net yardımcı olabiliriz.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim başıma gelmedi ama çevremde yaşayanları duydum. Genelde yağ filtresi kalitesiz olduğunda veya zamanında değişmediğinde bu problem ortaya çıkıyor. Bir de motorun uzun süre düşük devirde çalışması (özellikle trafikte beklerken) yağın turboya ulaşmasını zorlaştırabiliyor. Tavsiyem, aracı stop etmeden önce 1-2 dakika rölantide beklet, bu turbonun ömrünü uzatır. Ayrıca, orijinal filtre ve önerilen yağdan şaşma derim. Erken önlem almak önemli.
5 ay önce
Aracım 2009 model Clio 3 1.5 dCi (K9K motor, 86 bg). Son 1-2 haftadır sabah ilk çalıştırmada özellikle dikkatimi çekti; motor sesi hafiften farklı geliyor ve gaz verince turbo devreye girdiğinde sanki kısa süreli bir uğultu ya da hafif bir metal sesi geliyor. Motor ısındıkça ses azalıyor, hatta tamamen kayboluyor. Usta turbonun yağlama gecikmesi olabileceğini, bunun da turbo ömrünü kısaltabileceğini söyledi. Birkaç kez yağ değişimi zamanına dikkat etsem de, bu sorun devam ediyor gibi.
Merak ettiğim şeyler şöyle:
Bu arızanın ilerlememesi için farklı bakım tavsiyeleri veya denenmiş çözümleriniz varsa paylaşabilir misiniz?