Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de Clio 4 1.5 dCi aracım var ve aynı sorunu yaklaşık 90 bin km’den sonra yaşadım. Özellikle yaz aylarında, motor fazla ısındığında hortumun o esnekliği azalıyor gibi hissediyorum. İlk başta çok önemsememiştim, ama ıslık sesi ve çekiş kaybı başlayınca servis hortumda minik bir çatlak buldu. O günden beri her yağ değişiminde hortuma mutlaka göz atıyorum. Bence hortumu değiştirecek arkadaşlar orijinal parçadan şaşmamalı, çünkü yan sanayi o kadar dayanıklı olmuyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de aynı model var, ama şimdiye kadar turbo hortumuyla ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Aracım genellikle uzun yolda kullanılıyor, çok dur-kalk trafikte kalmıyor. Acaba bu sorun şehir içi kullanıma daha mı bağlı? Bir de, silikon hortum kullananlar var mı? Gerçekten dayanıklılığında fark oluyor mu, tecrübe edenlerden bilgi alabilir miyiz?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Turbo hortumu çatlamasıyla geçen yıl tanıştım, yolun ortasında birden güçten düştü, bayağı tedirgin olmuştum. Kontrol ettiğimde hortumun motor tarafında minik bir yırtık vardı. O günden sonra, değişim sırasında biraz daha kalın ve silikon taktırdım. Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım, hatta sanki motordaki hava kaçakları da azaldı gibi geliyor. Kelepçeleri de düzenli kontrol etmekte büyük fayda var, çünkü gevşeyince yağlanma daha çok oluyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim araca yeni hortum taktırdım, ama kısa sürede yine yağlanma yaptı. Ustanın dediğine göre kelepçeyi çok sıkmak da hortuma zarar verebiliyormuş, doğru mudur? Orijinal hortumla yan sanayi arasında fark gerçekten bu kadar belirgin mi? Ayrıca, çatlak oluşmadan önce kontrol etmenin en iyi yolu sizce ne? Tecrübesi olanlar paylaşırsa çok iyi olur.
5 ay önce
Uzun zamandır Clio 4 1.5 dCi (hem Euro 5 hem Euro 6) kullanıyorum, özellikle de şehir içinde sıkça dur-kalk trafikte aracı kullanan biri olarak turbo hortumu problemiyle birden fazla kez karşılaştım. Genellikle bu hortumda oluşan çatlamalar ya da yırtılmalar, aracın çekişten düşmesi, hafif ıslık sesi gibi belirtilerle kendini belli ediyor. Birkaç kere yokuş yukarı çıkarken performans kaybı fark ettim ve motor arıza lambası yandı.
Baktığımda, özellikle motorun sıcağına ve hortumun yaşına bağlı olarak esnekliğini kaybettiğini, zamanla çatlamaların başladığını gördüm. Ayrıca, bazı uzun yolculukların ardından hortumun üzerinde hafif yağlanma da dikkatimi çekti. Benim gözlemim, özellikle aracı sık sık yüksek devirde kullanıyorsanız ve şehir içinde kısa mesafelerde çok dur-kalk yapılıyorsa bu tür deformasyonlar daha hızlı oluşuyor.
Ben kendi aracımda, belirli aralıklarla hortumu kontrol etmeye başladım. Hafif bir çatlama ya da yağlanma gördüğümde, hemen değişim yoluna gidiyorum. Ayrıca, hortum kelepçelerinin de zamanla gevşeyebildiğini unutmayın. Yenileme sırasında mutlaka kaliteli bir hortum ve sağlam kelepçe kullanmak önemli. Bazı sürücüler silikon hortum tercih ediyor, bu da uzun vadede daha dayanıklı olabiliyor. Eğer performans kaybı, ıslık sesi gibi belirtiler varsa turbo hortumunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Sizlerin başına böyle bir sorun geldi mi? Özellikle farklı marka hortum veya farklı bir çözüm kullanan var mı, ne gibi deneyimleriniz oldu?