Forum
Topluluk ile paylaş, öğren ve tartış
Foruma Hoş Geldiniz!
Topluluğumuza katılın, sorularınızı sorun ve tartışmalara katılarak bilginizi paylaşın.
Topluluk ile paylaş, öğren ve tartış
Topluluğumuza katılın, sorularınızı sorun ve tartışmalara katılarak bilginizi paylaşın.
Yusuf Z.
Yusuf Z.
7 gün önce
Uzun zamandır Clio 4 1.5 dCi (hem Euro 5 hem Euro 6) kullanıyorum, özellikle de şehir içinde sıkça dur-kalk trafikte aracı kullanan biri olarak turbo hortumu problemiyle birden fazla kez karşılaştım. Genellikle bu hortumda oluşan çatlamalar ya da yırtılmalar, aracın çekişten düşmesi, hafif ıslık sesi gibi belirtilerle kendini belli ediyor. Birkaç kere yokuş yukarı çıkarken performans kaybı fark ettim ve motor arıza lambası yandı.
Baktığımda, özellikle motorun sıcağına ve hortumun yaşına bağlı olarak esnekliğini kaybettiğini, zamanla çatlamaların başladığını gördüm. Ayrıca, bazı uzun yolculukların ardından hortumun üzerinde hafif yağlanma da dikkatimi çekti. Benim gözlemim, özellikle aracı sık sık yüksek devirde kullanıyorsanız ve şehir içinde kısa mesafelerde çok dur-kalk yapılıyorsa bu tür deformasyonlar daha hızlı oluşuyor.
Ben kendi aracımda, belirli aralıklarla hortumu kontrol etmeye başladım. Hafif bir çatlama ya da yağlanma gördüğümde, hemen değişim yoluna gidiyorum. Ayrıca, hortum kelepçelerinin de zamanla gevşeyebildiğini unutmayın. Yenileme sırasında mutlaka kaliteli bir hortum ve sağlam kelepçe kullanmak önemli. Bazı sürücüler silikon hortum tercih ediyor, bu da uzun vadede daha dayanıklı olabiliyor. Eğer performans kaybı, ıslık sesi gibi belirtiler varsa turbo hortumunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Sizlerin başına böyle bir sorun geldi mi? Özellikle farklı marka hortum veya farklı bir çözüm kullanan var mı, ne gibi deneyimleriniz oldu?