Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de aynı kasa 320d var, geçtiğimiz yıl NOx sensörü arızasıyla karşılaştım. İlk başta sadece arıza lambası yanıyordu ama bir süre sonra çekişte ciddi bir azalma oldu ve yakıt tüketimi arttı. Sensörü değiştirdikten sonra kısa süreli bir rahatlama oldu ama 6 ay sonra tekrar aynı arızayı verdi. Sonradan katalizörün de tıkalı olduğu ortaya çıktı. Ben kimyasal temizlik yaptırdım, bir nebze toparladı ama tam çözüm olmadı. Sanırım bu iki parça birbiriyle bağlantılı, biri problem çıkarınca diğeri de etkileniyor. Uzun vadede performans kaybı yaşanıyor ve motor daha gürültülü çalışmaya başlıyor, dikkate almakta fayda var.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim bildiğim kadarıyla E90 dizel motorlarda NOx sensörü ve katalizör sorunu bayağı yaygın. Özellikle kısa mesafede, sık sık dur-kalk yapılan trafikte kullanılan araçlarda bu tür arızalar daha fazla görülüyor. Katalizör temizletme konusunda ise kimyasal yöntemler kısa süreli çözüm olabilir ama tıkanıklık fazlaysa söktürüp temizletmek daha kalıcı oluyor. Bazı ustalar yenisini takmayı öneriyor, çünkü temizlikten sonra tekrar tıkanma ihtimali var. Ayrıca, NOx sensörü değişse bile katalizör tıkalıysa arıza tekrar edebiliyor. O yüzden iki parçayı da birlikte gözden geçirmek gerekli.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Aynı şekilde NOx sensörü hatası aldım, önce sadece sensörü değiştirdik ama sonrasında katalizörden dolayı tekrar arıza verdi. Ben katalizörün içini komple temizlettim, şimdilik bir problem yok ama uzun vadede ne olur bilmiyorum. Merak ettiğim konu, bu tür arızalar motorun içine zarar verir mi? Özellikle uzun süre arıza lambası yanık şekilde kullanınca motorun ömrüne negatif etkisi olur mu, bu konuda teknik bilgisi olan varsa paylaşırsa çok iyi olur. Yoksa ufak arızalar büyümeden müdahale mi etmek lazım?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim başıma gelmedi ama çevremde 318d ve 320d kullananlarda NOx sensörü ve katalizör sorunlarını sıkça duydum. Dikkat edilmesi gereken nokta, arıza lambası yanınca sadece yazılımda silmekle işin çözülmediği; altta yatan neden neyse ona müdahale etmek gerekiyor. Katalizör tamamen tıkalıysa hem performans düşüyor hem de egzozdan koku yapabiliyor. Uzun süre bu şekilde kullanmak ileriye dönük turbo ve EGR gibi parçalara da zarar verebilir. Bence NOx sensörü değişimiyle birlikte katalizörün de detaylı şekilde kontrol edilmesi şart, yoksa sorun kronikleşiyor.
5 ay önce
Yaklaşık 1 aydır E90 kasa 320d aracımda motor arıza lambası yanıyor ve aracı bilgisayara bağlattığımda NOx sensörüyle ilgili hata verdi. Aracın çekişinde özellikle dur-kalk trafikte bir düşüş fark ettim, ayrıca yakıt tüketimi de arttı gibi geliyor. Usta, katalizörün de tıkanmış olabileceğini söyledi. Forumda daha önce benzer sorunları yaşayanları okumuştum ama özellikle E90 dizel motorlar için kronik bir problem mi bu?
Aynı zamanda katalizörün temizlenmesiyle ilgili farklı yöntemler duydum, kimyasal temizlik öneren de var, tamamen söküp temizletmek daha iyi olur diye düşünen de. Aracını bu şekilde kullananların uzun vadede başka sorunlar yaşayıp yaşamadığını merak ediyorum. Ayrıca NOx sensörü değiştirildiğinde sorun tamamen çözülüyor mu yoksa başka yerden de bir şey çıkar mı?
Bu konuda deneyimi olanlar ya da kesin çözüm bulanlar paylaşabilirse sevinirim. Özellikle NOx sensörü ve katalizör arızası beraber çıktığında nelere dikkat etmek lazım?