Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de 2016 model Egea var, 200 bine yakın kilometredeyim. Zincir sesi bende de bir süredir sabahları hafifçe geliyor ama araç ısınınca kayboluyor. Benim ustam zincir biraz ses yapabilir, özellikle soğuk havalarda yağ akışkanlığı azaldığında bu sesin normal olduğunu söylemişti. Ama ileride sorun olmaması için zincir ve gergi değişimini öneriyor. Şimdilik performansta sıkıntı yoksa çok panik yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum ama ses artarsa vakit kaybetmeden müdahale etmekte fayda var.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben 170 binde zincir ve gergi değişimi yaptırmıştım, ses ciddi şekilde azaldı. Eski zincir baya uzamıştı, usta dişlilerde de hafif aşınma görmüştü ama onları değiştirmeye gerek görmedi. Zincir koparsa motora ciddi zarar verebilir diye içim rahat etmediğinden erkenden müdahale ettirdim. Eğer ses gittikçe artıyorsa bence çok beklemeden zinciri kontrol ettirmek mantıklı, yoksa işler büyüyebiliyor. Bir de, yağ pompası zinciri de gözden geçirilmeli, ona da baktırılabilir.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de aynı motor var, 160 binde şu ana kadar zincir sesi duymadım. Biraz endişelendim açıkçası, bu sesin ne kadar önemli olduğunu tam kestiremiyorum. Zincir sesi kısa süreli geliyorsa, sadece sabahları ise, acaba yağ filtresinin tıkanıklığı ya da kalitesiz yakıt gibi bir şey de etkili olabilir mi? Zincir kopması çok nadir diyorlar ama yine de uzun yolda başa bela olur mu diye düşündüm. Sesi videoya çekip ustaya göstermek de iyi fikir olabilir bence.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben zincir sesi ilk duyduğumda (178 bin civarıydı), sadece gergiyi değiştirdim ve ses tamamen kesildi. Birçok usta komple set değişiyor ama bazen sadece gergi veya rayda sorun olabiliyor. Eğer zincirde çok uzama yoksa bu şekilde ekonomik bir çözüm elde edilebiliyor. Tabii her motorun durumu farklı oluyor, bence önce detaylı bir kontrol şart. Çok abartılı bir ses yoksa takip et, ama ses artarsa zincir setine baktırmakta fayda var.
5 ay önce
Aracım 2017 model 1.3 Multijet Egea, yaklaşık 180 bin kilometrede. Son zamanlarda özellikle sabah ilk çalıştırmada motordan hafif zincir sesi gelmeye başladı. Araç ısındıkça ses biraz azalıyor ama özellikle soğuk havalarda daha belirgin oluyor. Yağ bakımlarını hep zamanında yaptım, orijinal yağı kullandım ama bu zincir sesi içime dert olmaya başladı.
Daha önce benzer kilometrelerde zincir sesiyle karşılaşan var mı? Bazı ustalar bu sesin normal olduğunu, Multijet motorlarda zincir sesi zamanla duyulabileceğini söyledi ama her zaman duymuyordum. Şimdi ise ilk çalıştırmada bir iki saniye net bir şekilde duyuluyor. Şimdilik performans veya çekişte bir sıkıntı yok, motor da titremiyor ama uzun vadede sorun çıkarır mı diye düşünüyorum.
Bu sesle ilgili başınıza neler geldi, değişim gerektiren bir durum mu yoksa bu şekilde binmeye devam edilir mi diye merak ediyorum. Sizin ne öneriniz olur, arıza ilerlemeden müdahale etmek mi mantıklı yoksa bir süre daha takip mi etsem?