Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben de Egea 1.3 Multijet kullanıcısıyım ve özellikle kısa mesafe şehir içi sürüşlerde EGR ve DPF tıkanıklığıyla karşılaşanlardan biriyim. İlk başlarda çekiş düşüklüğü ve arıza ışığı yaktı, uzun süre ihmal edince motor titremesi arttı. Usta DPF temizliği ve EGR valfi bakımı yaptıktan sonra ciddi anlamda fark etti. Fakat genelde kısa mesafe kullanmaya devam edince bir süre sonra yine benzer sorunlar oluyor. Ara ara uzun yolda yüksek devirde kullanmak ve motoru zorlamadan ısındıktan sonra biraz açmak faydalı oluyor. Temizlik kalıcı çözüm olmuyor, kullanım tarzını değiştirmek şart gibi.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Kısa mesafe ağırlıklı kullananlar için bence arada sırada uzun yol yapmak şart. EGR ve DPF sistemleri, egzoz sıcaklığı yükselince kendi kendini temizleyebiliyor. Ben her 2-3 haftada bir 15-20 dakika yüksek devirle kullanmaya dikkat ediyorum. Katkı maddesi denedim ama pek bir faydasını göremedim. Arıza ışığı yandığında da hemen ihmal etmemek lazım, çünkü uzun vadede DPF tamamen tıkanırsa daha büyük sorunlar çıkabiliyor. Motora zararı olup olmadığını bilmiyorum ama performans bayağı düşüyor, işin tadı kaçıyor resmen.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Şu an aynı problemi yaşayan var mı diye merak ediyorum. Benim arabada da zaman zaman arıza lambası yanıyor ama bir süre sonra kendiliğinden sönüyor. Sürekli kısa mesafe kullandığım için mi böyle oluyor merak ediyorum. EGR ve DPF tamamen tıkandığında motorun ömründen yiyor mu, yoksa sadece performans mı düşüyor? Ayrıca temizletmek dışında kesin çözüm bulan oldu mu? Katkı maddesi kullananlar gerçekten memnun mu? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok iyi olur.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim kullandığım Egea’da şu ana kadar ciddi bir tıkanma sorunu yaşamadım ama etrafımda sık sık bu sorunla karşılaşanlar var. Özellikle kısa mesafede çok dur-kalk yapanlar daha çabuk sorunla karşılaşıyor. Duyduğuma göre, EGR ve DPF’yi düzenli aralıklarla temizletmek, kaliteli yakıt kullanmak ve motoru gereğinden fazla düşük devirde kullanmamak faydalı oluyormuş. Ayrıca, arıza ışığı yandığında hiç geciktirmeden baktırmak gerekiyor, yoksa ileride turbo gibi daha pahalı parçalara zarar verebiliyor. Uzun vadede motorun içine kurum yaparsa ciddi masraf açabiliyor, dikkat etmek lazım.
5 ay önce
Fiat Egea 1.3 Multijet kullanıcıları arasında EGR ve DPF tıkanması sorunu yaşayanlar var mı? Özellikle şehir içinde sık sık dur-kalk trafikte kullanınca arıza lambası yakan veya çekişten ciddi anlamda düşen araçlar olduğunu duydum. Kendi aracımda da son zamanlarda arada bir motor arıza ışığı yanmaya başladı, bir de ilk çalıştırmada biraz titreme yapıyor. Ustaya götürdüğümde EGR ve DPF sistemine baktırmamı önerdi ama tam olarak nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum.
Özellikle kısa mesafe kullanımların bu sorunu tetiklediğini bilenler var mı? Temizletmek gerçekten çözüm mü, yoksa tekrar kısa sürede aynı sorun ortaya çıkıyor mu? Bir de katkı maddesi kullanan var mı, etkisi oluyor mu merak ediyorum.
Kendi deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Bu tarz sorunlarla karşılaştıktan sonra kalıcı bir şekilde çözen oldu mu? Tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler. EGR ve DPF tıkanması uzun vadede motora zarar verir mi, bununla ilgili net bir bilgiye ulaşamadım, bilen var mı?