Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de aynı sorunu yaşadım kardeş. Benim durumda ısıtma bujileri idi. Dizel motorlarda soğuk havada enjeksiyondan önce silindiri ısıtmak gerekir. Bujiler zayıfladığında motor soğuk startı yapamıyor, yakıt tam yanmıyor ve siyah duman çıkıyor. Servise gidip test ettirdim, biri tamamen ölmüştü. 4 bujinin hepsini değiştirdim sorun tamamen çözüldü. Denemenizi tavsiye ederim, enjektör temizliğinden daha ucuz.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Kardeş bu belirtilere bakınca yakıt enjektörlerinin tıkanması veya yakıt pompası basıncı olabilir. Sabahları soğuk motorla yakıt yavaş atomize oluyor, tam yanmıyor. Enjektör temizliği başlamak için en mantıklı adım bence, özellikle 120 bin km'de. Ama pompa basıncını da kontrol ettirmelisin. Hangi servise gidiyor, orada dijital teşhis yapıyorlar mı? Sadece sözel tavsiyeye güvenme, ölçüm yaptır.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benzer durum yaşayan arkadaş olarak söyleyeyim, biraz sabır göster. Dizel motorlarda özellikle soğuk havalarda siyah duman tamamen normal. Ama yakıt filtresi değişimini kontrol et. Tıkalı filtre de bu soruna sebep olur, yakıt basıncı düşer. Filtre değiştirmek ucuz ve kolay bir işlem. Ayrıca motor yağının viskozitesini kontrol et, yanlış yağ da soğuk startta sıkıntı yaratır.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Hocam şöyle söyleyeyim, ben 2015 Egea'yı 180 bin km'ye çıkardım. Seninkiyle aynı durum başladığında sadece enjektör temizliği yaptırdım ve tamamen bitti. Ama önce servisçiye "dijital teşhis yap, enjektörleri kontrol et" diye söyle. Rastgele buji veya filtre değiştirme. Egea bu konuda biraz hassas bir motor, enjektörleri çabuk kirlenebiliyor. Kaliteli yakıt kullan, sorun daha az yaşarsın.
5 ay önce
Merhaba arkadaşlar, sizin de bu sorunu yaşayan olup olmadığını merak ediyorum. Benim Egea 1.3 Multijet'im (2016 model, 120 bin km) son zamanlarda sabahları çok zor başlıyor. Özellikle gece durmuş olduğunda, ilk çalıştırma girişiminde motor biraz sarsıntılı oluyor ve egzozdan siyah duman çıkıyor.
Durumu biraz daha detaylı anlatayım:
Servisçi "enjektör temizliği yaptır" diyor ama başka sebep olabilir mi diye düşünüyorum. Bazı arkadaşlar "ısıtma bujileri" dedi, başkaları "yakıt filtresi" söyledi. Dizel motorlarda sabahları biraz duman normal diye okumuştum ama bu kadar kalın olması beni rahatsız ediyor.
Benzer durum yaşayan, çözüm bulan var mı? Gereksiz masraf yapmadan problemin kaynağını bulmak istiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum!