Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben de 1.3 Multijet Linea’yı yaklaşık 180.000 km’den beri kullanıyorum. Enjektör keçelerinde kaçak bu kilometrelerde oldukça sık karşılaşılan bir durum. Özellikle mazot kokusu ve motorun üstünde yağlı bir sıvı oluyorsa yüksek ihtimalle keçelerden kaçırıyordur. Keçelerle birlikte enjektör yuvalarının temizliğine de dikkat etmek gerekiyor, zamanla kurum birikiyor ve bu da kaçak riskini artırıyor. Ayrıca keçe değişimi sırasında enjektör cıvatalarının da uygun torkta sıkılması önemli. Bence enjektörleri söktürüp test ettir, gerekirse temizlet. Zamanında müdahale edilmezse motor yağına mazot karışabilir, motorun ömrü kısalır.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de benzer bir durum oldu, keçe değişimi sonrası sorun tamamen ortadan kalktı. Bu arada, sadece keçe ile sınırlı kalmamak lazım, enjektör yuvasında veya egzoz manifoldunda kurum birikmiş mi ona da baktırmanı tavsiye ederim. Beyaz duman bazen başka sorunlardan da kaynaklanabilir, mesela silindir kapak contasıyla ilgili bir problem olabilir mi diye ustana mutlaka sor. Uzun süre böyle kullanmak enjektörün yanı sıra pistonlara da zarar verebilir. Ertelemek yerine kısa sürede müdahale edersen içim rahat olur.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Araçta düzensiz rölanti, sabahları sarsıntılı çalışma ve özellikle beyaz duman olması kafama takıldı. Sadece enjektör keçesiyle sınırlı olmayabilir, yakıt pompası veya enjektörlerin kütle ölçer sensörü de sorunlu olabilir mi acaba? Komple test ettirmek bence mantıklı, birkaç usta aynı şeyi söylüyorsa ciddi bir sorun olma ihtimali artıyor. Temizlik yaptırmak bazen çözüm oluyor, bazen de enjeksiyon memesi değişimi gerekebiliyor. Performans kaybı varsa fazla ihmal etme derim. Ben olsam, hem keçe değişimi hem de detaylı enjektör testi yaptırırdım.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu modellerde 200.000’in üzerinde genelde yakıttan, şehir içi dur-kalktan veya kalitesiz mazottan dolayı enjektörlerde tıkanma, kaçak ve performans düşüşü görülebiliyor. Keçeleri değiştirmek kısa vadede çözüm olsa da, bence yakıt filtresini de kontrol ettir. Ayrıca, motora sızan mazot, yağ basıncını düşürebilir ve uzun vadede turbo, EGR valfi gibi parçalara da zarar verebilir. Benim başıma gelmişti, erken önlem almak önemli. Enjektörlerin test ve temizliği hem mevcut sorunu netleştirir hem de ilerisi için önlem olur, ihmal etme derim.
5 ay önce
Fiat Linea 1.3 Multijet (Euro 4/5) kullanıyorum, araç şu an 210.000 km’de. Son 1-2 aydır motorun üst kısmında yer yer hafif mazot kokusu ve yağ gibi bir sıvı fark ediyorum. Özellikle sabah ilk çalıştırmada araçta sarsıntı ve rolantide düzensizlik oluşuyor. Birkaç ustaya gösterdim, enjektör keçelerinde kaçak olabileceğini söylediler. Dur-kalk trafiğinde de sanki performansta hafif bir azalma var gibi. Arka camdan gelen hafif bir duman da dikkatimi çekiyor, bazen egzozdan da hafif bir beyaz duman oluyor.
Benzer sorun yaşayan veya çözüm bulan oldu mu? Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşabilir misiniz? Özellikle uzun süreli kullananların tavsiyelerini bekliyorum, sorunun büyümemesi için erken müdahale etmek istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?