Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de 1.3 Multijet Linea’m var, EGR valfiyle başım çok ağrıdı. Temizletip bir süre rahat ettim ama 5-6 ay sonra yine çekiş düşüklüğü başladı. Kısa mesafe ve dur-kalk trafikte bu valf daha çabuk kirleniyor, usta özellikle dizel araçlarda bu durumu çok görüyoruz dedi. Sonunda yazılımla EGR’yi iptal ettirdim, şu an çekiş gayet iyi ve titreme vs kalmadı. Arıza lambası vs. görmedim, herhangi bir olumsuzluk da yaşamadım. Yalnız egzoz kokusu biraz arttı gibi geldi, onun dışında sıkıntı yok. Uzun vadede motora zararı olur mu merak ediyorum açıkçası.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim Punto’mda da aynı motor var, 130 bin km’deyim, 2 kere EGR temizlettim. Şehir içi kısa mesafe gerçekten işi zorlaştırıyor, EGR sürekli kurum bağlıyor. Ustam “ara ara uzun yolda yüksek devirde kullan, motoru açsın” diyor. Ayrıca, kaliteli mazot kullanmaya başladım, sanki daha geç tıkanıyor gibi geldi. Henüz iptal ettirmedim, temizliği de 30-40 bin km’de bir yapıyorum. Kalıcı çözüm ben de arıyorum ama şu anlık idare ediyorum.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende EGR’yi iptal ettirmekten çekindim çünkü ileride muayenede ya da egzoz emisyon testinde sorun çıkar mı diye endişem var. Ayrıca araç fabrikada bu şekilde tasarlandığı için motora uzun vadede zarar verir mi, o da düşündürüyor. Temizlik dışında EGR’yi tamamen değiştiren oldu mu? Eğer sıfır parça ile değiştirirsek yine kısa sürede tıkanıyor mu, yoksa fabrika çıkışı gibi uzun süre çalışıyor mu? Deneyen varsa bilgi paylaşırsa çok işime yarar.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Kullandığım Linea’da EGR valfi 3 kere temizlendi, en son ustam valfi söküp bir gece deterjanlı suda bekletti, sonra iyice kurutup taktı. Yaklaşık bir senedir sorun yok ama haftada bir iki kez uzun yolda yüksek devirle kullanmaya dikkat ediyorum. Ayrıca, motoru fazla rölantide bırakmamaya çalışıyorum. Kısa mesafe ve düşük devirde sürekli kullanınca tıkanıklık daha çabuk oluyor. Temizlik dışında, katkı ekleyerek deneme yapan var mı?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben direkt EGR valfinin mekanik olarak iptal edildiği bir yöntem duydum ama uygulamadım. Hep yazılımsal iptallerden bahsediliyor ama mekanik olarak bir kör tapa ile kapatanlar da varmış. Bunun motora ya da beyne olumsuz etkisi olur mu bilen var mı? Ayrıca, EGR tıkanıklığı şehir içi kısa mesafede daha sık oluyorsa, bu araçlarda sadece uzun yol mu çare oluyor? Yoksa başka bir öneriniz var mı?
5 ay önce
Uzun zamandır bende olan Fiat Linea 1.3 Multijet (Euro 4, 2009 model) aracımda bir süredir çekiş düşüklüğü, arada titreme ve gaz yememe sorunları yaşıyorum. Özellikle sıkışık şehir içi trafikte ya da kısa mesafe kullanımlarda sorun daha belirginleşiyor. Araç ilk çalıştığında bir şey yok gibi ama ısındıkça bazen sanki motor boğuluyormuş gibi oluyor. Ustaya gösterdiğimde EGR valfi tıkalı dedi, hatta valfi söküp temizledi ama bir süre sonra tekrar aynı sorun baş gösterdi. İnternette araştırınca EGR kaynaklı bu tür şeylerin Linea ve Punto gibi Multijet motorlu araçlarda sıkça yaşandığını gördüm.
Merak ettiğim birkaç nokta var:
Aracı genelde kısa mesafe ve şehir içi kullanıyorum, acaba bu nedenle daha mı çabuk tıkanıyor? Benzer durum yaşayanlar tecrübelerini paylaşırlarsa çok memnun olurum. Sizin bu EGR tıkanıklığıyla ilgili kalıcı bir çözümünüz oldu mu?