Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de Linea 1.3 Multijet’imde benzer titreşim sorunu yaşanmıştı. Özellikle ilk çalıştırmada ve rölantide direksiyonda ve vites topuzunda bariz hissediliyordu. Ustam önce alt motor kulağına baktı, çatlak çıktı ve değişince titreşim ciddi oranda azaldı. Yan sanayi parça taktırmıştım, o da işimi gördü ama orijinale yakın bir marka olmasına dikkat ettim. Montajda motorun doğru oturmasına ve takozun cıvatalarının fazla sıkılmamasına dikkat edilmesi lazım. Titreşim tamamen geçmedi ama gözle görülür şekilde azaldı. Bence zamanla artıyorsa ve eskiden yoksa mutlaka bir motor kulağı veya takozuna baktır derim.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de aynı motordan var, ama bu kadar belirgin bir titreşim yaşamadım. Ara ara dizel motorlarda özellikle yaşlandıkça, takozlar sertleştikçe bu tip titreşimler olabilir diyorlar ama senin anlattığın kadarıyla eskiye göre artış varsa bir şeyler değişmiş olabilir. Aracına yakın zamanda başka bir bakım ya da parça değişti mi? Mesela şanzıman yağı değişimi, debriyaj ya da baskı balata gibi? Bazen o bölgelerdeki gevşeklikler de titreşime neden olabiliyor. Bir de hangi marka takoz öneriyorlar, deneyen varsa paylaşırsa ben de fikir almak isterim.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende geçen sene aynı sorunu yaşadım, motor kulağı ve şanzıman kulağını birlikte değiştirdik. Eski parçalar resmen taş gibi olmuş, eline alınca zaten fark ediyorsun. Değiştikten sonra araç resmen sessizleşti, titreşim de ciddi oranda azaldı. Usta özellikle takozların orijinal ya da OEM olmasına çok dikkat etti, çünkü yan sanayi bazen kısa sürede eski haline dönebiliyor. Montajda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, takozları yerine oturturken motorun pozisyonunu bozmamak. Tavsiyem, mutlaka güvendiğin bir yerde yaptır, değişen parçalara da gözünle bak.
5 ay önce
Son zamanlarda Linea 1.3 Multijet’te özellikle rölantideyken iç mekanda garip bir titreşim hissediyorum. Aracı ilk çalıştırınca ya da hafif gaz verirken sanki motorun sesi biraz daha kaba geliyor ve direksiyonun, vitesin hafif hafif titreştiğini fark ettim. Araç Euro 4, bazı arkadaşlarda Euro 5 motor var, sanırım onlarda da benzer bir durum olabiliyor.
Ustam motor kulağında sorun olabileceğini söyledi ama başka bir yerde, bu titreşimlerin alt motor takozu, şanzıman kulağı ya da üst motor takozu kaynaklı olabileceğini okudum. Hatta bazıları dizel motorlarda bu titreşimin normal olduğunu bile söylüyor ama eskiden yoktu, son zamanlarda arttı. Özellikle dur-kalk trafiğinde ister istemez daha çok dikkatimi çekmeye başladı.
Sizlerden ricam, bu sorunu daha önce yaşayan var mı? Gerçekten motor kulağı değişimiyle çözüm bulan oldu mu? Ya da sadece takoz değişimiyle titreşim azaldı mı? Hangi marka yedek parça kullananlar memnun kaldı? Farklı bir parça veya farklı bir çözüm öneren varsa, paylaşırsa çok iyi olur. Ayrıca montaj sırasında nelere dikkat etmek lazım?
Sizce bu titreşim arızaya işaret mi, yoksa dizel Linealarda zamanla normal bir durum mu? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Sizin Linea’da benzer bir problem oldu mu, nasıl çözdünüz?