Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de Focus 1.6 Ti-VCT var, benzer sıkıntılar yaşamıştım. Özellikle soğukta ilk çalıştırmada motorun devir dalgalanması baya sinir bozucu oluyordu. Benim sorunum krank sensöründen çıkmıştı. Sensör sinyalini düzgün gönderemediği için ECU rölantiyi ayarlayamıyordu. Sensörü değiştirince sorun düzelmişti. Bir de subap ayarı bu motorlarda önemli, zamanla kaçırabiliyor. Tavsiyem, iyi bir ustaya hem krank sensörünü hem de subap ayarını kontrol ettirmen olur.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Senin anlattıkların bana enjektör tıkanıklığını çağrıştırdı. Benzinli araçta, hele ki şehir içinde kısa mesafe kullanıyorsan enjektörler zamanla tıkanıp püskürtme düzensizliği yapabiliyor. Bir enjektör temizleyici katkı denemiş miydin? Veya enjektörleri söktürüp ultrasonik temizlik yaptırmak faydalı olabilir. Yakıt pompası da bazen dalgalı çalıştırıyor ama genelde yüksek devirde belirgin olur. Bence ilk iş enjektörleri bir elden geçir derim.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu kronik bir Ford hastalığı mı diye hep düşünüyorum çünkü benzerini çevremde çok duydum. Özellikle klima açıkken rölantinin sapıtması sanki bu motorlarda sık rastlanıyor. Klima devreye girdiğinde ECU'nun ayarı kaçabiliyor gibi geliyor bana. Motor beynine güncelleme (yazılım atma) yaptıranlar sorunu çözdüğünü söylüyor. Yetkili servisten veya iyi bir elektronikçiden güncelleme olup olmadığını öğrenmekte fayda var, belki de yazılımsal bir meseledir.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Boğaz kelebeğiyle ilgili tekrar kontrol etmekte fayda var bence çünkü bazen temizlense de potansiyometrede arızalar kalabiliyor. Arıza lambası yakmasa bile OBD cihazıyla detaylı hata kodu kontrolü yaptırdın mı? Bir de MAP sensörü veya hava sıcaklık sensöründe sıkıntı olabiliyor, onlar da motorun hava-yakıt karışımını bozup rölanti dalgalanmasına sebep oluyor. Sensör değerlerini canlı olarak ölçtürmek, arızalıysa direkt ortaya çıkarıyor.
5 ay önce
Focus kullananlardan özellikle 1.6 Ti-VCT motorlu araçlarda şöyle bir problem yaşayan oldu mu? Araba bazen özellikle sabah ilk çalıştırmada ya da kısa süreli durup tekrar bindiğimde rölantide dalgalanıyor. Devir ibresi oynuyor, arada devir çok düşüyor ve hatta bazen istop ediyor. Özellikle klima açıkken bu durum daha da belirginleşiyor. Araç genel olarak sorunsuz yürüyor ama trafik ışıklarında ya da dur-kalk yoğun olduğunda insanı sinir ediyor.
Şimdiye kadar şunları kontrol ettirdim:
Araçta LPG yok, tamamen benzinli kullanıyorum. Usta adaptasyon önerdi, onu da yaptırdım ama sorun bir süre düzelip sonra tekrar başlıyor. Hava alıyor olabilir diyen oldu, vakum hortumlarını kontrol ettik, bi sıkıntı çıkmadı. Enjektörlerde ya da yakıt pompasında mı bir problem olur, yoksa başka bir sensör arızası mıdır? Özellikle bu motorlarda kronik bir şey mi merak ediyorum. Benzerini yaşayan veya çözüm bulan var mı, nereden başlamak lazım?