Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende 2017 Focus var, başıma bir kere AdBlue arızası gelmişti. Araç bir anda "AdBlue sistemi arızalı, motor performansı kısıtlanacak" tarzı bir uyarı verdi. Performansta gerçekten bariz bir düşüş oldu, sanki araç yokuş çıkarken iyice bayılıyordu. Hızlanmalarda da farkediliyor, özellikle uzun yolda can sıkıcı oluyor. Bir süre böyle kullandım ama belli bir süre sonra aracın çalışmayacağı uyarısı da geldi ve servise götürmek zorunda kaldım. Yani AdBlue arızasını hafife almamak lazım, sadece uyarı vermiyor, motoru ciddi kısıtlıyor. Benimki pompa arızasıymış. Tavsiyem, yolda kalmak istemiyorsan fazla zorlamadan servise gitmen.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de kafamda aynı soru vardı çünkü uzun yol yaparken insan tedirgin oluyor. Şu ana kadar AdBlue sıvısı tamamen bitmedi ama bir arkadaşımda sıvı bitince araç hiç çalışmadı, yolda kalmıştı. Bazı modellerde performans kısıtlanıyor, bazılarında tamamen çalışması engelleniyor. Ben de şu noktaları merak ediyorum: Mesela AdBlue sensörleri çok mu bozuluyor, yoksa daha çok sıvı kalitesiyle mi alakalı? Kendi başımıza bakabileceğimiz, arıza kodlarını görebileceğimiz bir yöntem var mı? Tecrübesi olanlar paylaşırsa çok iyi olur, özellikle hangi parça daha çok arıza yapıyor?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Genelde AdBlue sisteminde en çok karşılaşılan sorunlar pompa ya da seviye sensöründen kaynaklanıyor. Eğer ekranda sürekli uyarı varsa ve sarı arıza lambası yanıyorsa, motor bir süre sonra gerçekten koruma moduna girebiliyor. Ben birkaç defa reset atıp idare etmiştim ama uzun vadede çözüm olmuyor. Ayrıca, hararet gibi başka sistemlere doğrudan etkisi olmadı bende ama performans düşüyor, çekiş azalıyor. İşi şansa bırakmamak en iyisi, özellikle uzun yola çıkmadan bir bilgisayara bağlatıp arızanın kaynağını netleştirmeni öneririm. Yoksa bir anda yolda kalmak var.

5 ay önce
Focus 1.5 TDCi kullananlardan özellikle AdBlue sisteminde arıza yaşayanlar varsa tecrübelerini paylaşırsa çok iyi olur. Geçenlerde ekranda AdBlue ile ilgili bir uyarı çıktı. Arıza lambası da yandı ve biraz araştırınca bu sistemin egzoz emisyonlarını düşürmek için kullanıldığını öğrendim. Fakat kafama takılan şu; AdBlue’da bir sıkıntı olunca gerçekten motor kendini korumaya alıp performansı kısıtlıyor mu, yoksa sadece uyarı verip devam mı ediyor?
Aracı servis dışında kullananlardan da duymuştum, bazı modellerde AdBlue bitince araç tamamen çalışmıyor ya da ciddi şekilde çekişten düşüyormuş. Ben daha böyle bir durum yaşamadım ama uzun yol yapıyorum ve bu tür bir sorun yolda bırakır mı diye endişeleniyorum açıkçası. Ayrıca, arıza giderilene kadar araçta başka ne tür değişiklikler oluyor? Mesela, hararet veya başka bir sistem etkileniyor mu?
Arızayı kendim çözmek istersem nereye bakmam gerekir, yazılımsal bir hata mı oluyor yoksa sensör veya pompayla ilgili mi daha çok karşılaşılıyor? Gerçekten kullanıcıyı yolda bırakacak kadar büyük bir problem mi, yoksa biraz dikkatli kullanınca idare ediliyor mu? Bu konuda başına benzer bir şey gelen var mı, neler yaşadınız?
AdBlue arızası Focus’ta motoru tamamen kısıtlar mı, yoksa sadece uyarı vererek devam etmemize izin veriyor mu?