Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de Focus 1.5 TDCi var, şehir içinde sürekli kısa mesafe kullanınca DPF uyarısı vermişti. Arıza lambası yanınca panikledim tabii, çekiş de bayağı düştü. Yetkili servis yazılımsal rejenerasyon yaptı ama kısa süre sonra yine tekrarladı. En iyi çözümü uzun yolda 2500-3000 devir arası sabit hızda bir süre kullanmakta buldum. Şehir içinde ne katkı denediysem tam çözüm olmadı. Yani bu arabalar uzun yol istiyor, başka türlü DPF hemen doluyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben biraz farklı bir yöntem denedim, belki işine yarar. DPF temizleme spreyi kullananlardanım, yani filtreyi sökmeden doğrudan egzozdan uygulanan spreyler var. İlk zamanlar bir tık rahatlama hissettiriyor ama bence bu yöntem geçici. Bir de aracı çok düşük devirde kullanırsan tıkanma daha hızlı oluyor. Mümkün olduğunca vites küçültüp devirli kullanmaya çalışıyorum, şehir dışında da arada sırada yüksek devirde yol yapınca sorun olmuyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Aynı problemi yaşayan çok kişi var, özellikle kısa mesafe kullananlarda. Servisteki ustam, DPF tıkanmasın diye haftada bir mutlaka uzun yol öneriyor. Bazı arkadaşlar DPF’yi komple iptal ettiriyor ama bence hiç gerek yok, hem çevreyi kirletiyorsun hem de muayenede sıkıntı. Düzenli uzun yol yapamıyorsan, katkı maddeli yakıt kullananlar var ama ben denemedim. DPF ışığı yanınca hemen müdahale etmek önemli, fazla gecikince temizliği zorlaşıyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bir şey merak ediyorum; aracı sadece şehir içinde kullananlar ne kadar sürede bir DPF uyarısı alıyor? Benim kullanımım genelde ev-iş arası ve yılda bir iki kez uzun yol yapabiliyorum. DPF temizliği için illa servise gitmek mi şart yoksa evde kendimiz katkı ile çözüm bulabilen var mı? Sprey ve katkı deneyenlerin uzun vadede memnun kalıp kalmadığını merak ediyorum. Tecrübelerini paylaşan olursa çok iyi olur.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de zamanında DPF tıkanmıştı, aracın çekişinden anında fark ettim. Egzozdan hafif duman da çıkıyordu. Arıza lambası yanınca hemen ustaya gittim, bilgisayarla kısa sürede rejenerasyon yaptılar. Sonrasında haftada bir, bir iki tur yüksek devirde gezmeye başladım, sıkıntı azaldı. DPF tamamen dolmadan müdahale etmek çok önemli, yoksa söküp yıkama gerekebiliyor. Bence en sağlıklısı periyodik olarak yüksek devirli kullanım.
5 ay önce
Ford Focus 1.5 TDCi sahipleri olarak en büyük dertlerimizden biri partikül filtresinin (DPF) tıkanması. Özellikle şehir içi kısa mesafe ve sık dur-kalk trafikte kullananlar için bu daha da büyük bir problem haline geliyor. Ben de bir süredir bu konuda uğraşan biri olarak tecrübelerimi ve bildiklerimi paylaşmak istedim.
DPF tıkanmasının başlıca belirtileri şunlar:
Benim yaşadığımda, araç uyarı verdi, sonra motor performansında hissedilir bir düşüş oldu. Özellikle uzun süreli düşük devirde kullanınca bu sorun daha da belirginleşiyor. Uzun yolda yüksek devirde seyretmek, sistemin kendi kendini temizlemesini sağlıyor ama şehir içinde bu mümkün olmayınca tıkanma kaçınılmaz oluyor.
Temizleme yöntemleri olarak; serviste cihazla rejenerasyon yaptırmak mümkün. Bazı ustalar yerinde temizlik spreyi uyguluyor, kimileri ise söküp özel makinede yıkamayı öneriyor. Evde kendi başına kimyasal katkı denemek de var ama bazen çözüm olmayabiliyor. Ben serviste yazılım üzerinden rejenerasyon yaptırdım, kısa süreliğine faydasını gördüm ama kökten çözüm uzun yol ve düzenli devirli kullanım.
Siz bu sorunla karşılaştınız mı? Farklı yöntemler deneyen var mı, uzun vadede çözüm için önerileriniz neler?