Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim 2012 Focus 1.6 TDCi’de başıma gelmişti, anlattıkların birebir aynıydı. Sabah ilk çalıştırmada zorlanma, motorun üst kapağında siyah yağlı birikinti ve özellikle soğukta yanık yağ gibi bir kokuyla karşılaşınca ustaya göstermiştim. Enjektörlerin olduğu yerin etrafında balçık gibi siyah tortu oluşuyorsa, büyük ihtimalle bakır pul kaçırıyor. Kendi başına anlamak için motor sıcakken enjektörlerin etrafını dikkatlice incele, cıvık yağ ve is tabakası varsa puldan şüphelenmek mantıklı. Uzun süre ihmal edersen hem motorun içine kurum dolar, hem de zor çalışmaya devam edersin.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim duyduğum kadarıyla enjektör pulu kaçak yaparsa, motorun üst kısmında böyle siyaha yakın bir birikinti olur ve zamanla etrafa mazot kokusu yayılır. Eğer aracı uzun süre bu şekilde kullanırsan, motorun içine kurum ve pislik dolar, enjektörler zarar görebilir. Hatta contaya kadar zarar verebiliyor diyenler var. Bence vakit kaybetmeden deneyimli bir dizel ustasına göstermekte fayda var, çünkü bazı kaçaklar dışarıdan çok belli olmayabiliyor. Kendi başına temizleyip kontrol etmek geçici çözüm olur, işi bilen birinin bakması önemli.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben de benzer sıkıntıdan şüpheleniyorum, özellikle o yanık kokusu ve sabahları çalışmada zorluk bende de var. Merak ettiğim, bu kaçak illa motorun üstünde yağ birikintisi yapar mı, yoksa bazen sadece koku ve dumanla mı ortaya çıkar? Koku dışında bariz bir iz bulamayan var mı? Ayrıca, bu sorun yüzünden yolda kalmak gibi ciddi bir durum başına gelen oldu mu? Sadece performans mı düşüyor, yoksa motorun başka parçalarını da etkiler mi?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Tecrübeli bir ustam şöyle demişti: Enjektör pulu kaçırıyorsa, egzoz gazı enjektörün olduğu yerden dışarı sızar ve motorda çıtırdama ya da tıkırtı sesi olur. Aracın içine gelen is kokusu da genelde bu yüzden olurmuş. Kendi imkanlarınla kontrol etmek için motor soğukken enjektörlerin etrafına kağıt peçete koyup çalıştırabilirsin, peçete hemen kararıyorsa kaçak yüksek ihtimal. Ama işin uzmanı değilsen çok da kurcalamamak gerek, çünkü yanlış bir hareketle enjektörü zedeleyebilirsin. Uzun süre böyle dolaşmak motora ciddi zarar verebilir.
5 ay önce
Focus 1.6 TDCi kullananlar arasında enjektörün altındaki bakır pulun kaçak yapma ihtimalinden hep bahsediliyor. Ama açıkçası tam olarak bu kaçak neler yaratır, nasıl belli olur net bir bilgi bulamadım. Son zamanlarda aracımda sabahları ilk çalıştırırken biraz zorlanma ve hafif bir mazot kokusu seziyorum. Motor sıcakken bu şikayetler kayboluyor, ama soğukken garip bir yanık kokusu da geliyor gibi. Bazı yerlerde motordan tıkırtı sesi gelirse veya ilk çalıştırmada duman atarsa bakır puldan şüphelenin diyenler olmuş.
Belirtiler neler olabiliyor?
Ben özellikle motorun üstünde yağlı bir kir tabakası fark ettim ama emin olamadım. Enjektör bakır pulu kaçağı olduğunu kesin anlamanın en net yolu nedir? Bunu kendi imkanlarımla nasıl kontrol edebilirim? Yolda bırakma gibi ciddi bir sorun yaratır mı yoksa sadece performansı mı etkiler? Tecrübeli arkadaşlar başından geçenleri ve çözüm önerilerini paylaşırsa çok sevinirim. Bu sorunu yaşayanlar genelde başka hangi belirtileri gözlemliyor?