Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de 2010 model 1.4 TSI twinchargerım var, yaklaşık 100 bin kilometrede zincir setini değiştirdim. Sabahları kısa süreli metalik ses bende de başlamıştı, özellikle soğuk havalarda daha belirgin oluyordu. Performansta düşüş olmamıştı ama ses zamanla biraz daha uzamaya başladı, bu yüzden işi riske atmayıp değişim yaptırdım. Tamircim zincirin uzaması halinde sıyırma yapıp motora ciddi zarar verebileceğini söyledi. Arıza lambası her zaman yanmıyor, o yüzden sadece lamba beklemek bana mantıklı gelmedi. Benim tavsiyem, ses başladıysa fazla gecikmeden baktırmak; en azından zincirin ne kadar uzadığına baktırılabilir.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Kendi aracımda bu sorunu yaşamadım ama yakın arkadaşımın Golf 6’sında zincir uzaması sonucu motor üst kapağında ciddi hasar oluştuğuna şahit oldum. Sadece kısa ses geliyor diye beklemek bazen pahalıya patlayabiliyor. Zincir seti değişimi biraz zahmetli ama uzun vadede motorun ömrü için şart bence. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir başka belirti de ilk çalıştırmadan sonraki titreme ve rolantide düzensizlik. Sende bu belirtiler yoksa hemen panik yapmaya gerek yok ama bir uzmana gösterip zincir gerginliğini ölçtürmek faydalı olur.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Aynı motoru kullananlar olarak aklıma takılan bir şey var: Zincir uzaması sadece sesle mi anlaşılır yoksa başka elektronik uyarılar da çıkıyor mu? Mesela arıza lambası yanmazsa ama zincir uzamışsa, bunu anlamanın farklı bir yolu var mı? Bazen egzozdan farklı bir koku veya çekişte çok hafif dalgalanma da bu probleme işaret eder mi? Deneyimi olanlar paylaşabilirse çok iyi olur.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Zincir uzaması bu motorlarda bayağı kronik bir mevzu, forumda da sık rastlanıyor. Yağ bakımlarını zamanında yapsan da zincir setinin ömrü kısalabiliyor. Ben bir süre sesle birlikte marşta gecikme de yaşadım, özellikle sabahları. Arıza lambası yandığında tamirci hemen zinciri işaret etti. Benim açımdan en önemli belirti sabah ilk marşta gelen tıkırtı ve bazen 1-2 saniyelik zorlanma oldu. Risk almak istemiyorsan sesin artmasını beklemeden değişim yaptırmak mantıklı, çünkü ileride zincir atlaması olursa tamiri çok daha zor.
5 ay önce
Golf Mk6 1.4 TSI (hem 140 hem de 160 beygir olan, kompresör+turbo "twincharger" motorlu) sahiplerinin sıkça zincir uzaması problemi yaşadığını duydum. Aracım 2011 model ve 120 bin kilometre civarında, sabah ilk çalıştırmada birkaç saniyelik metalik bir ses geliyor. Özellikle soğukken motor sanki "tıkırtı" yapıyor ve sonra normale dönüyor. Araştırınca çoğu kişi zincir uzamasından şüpheleniyor. Yağ seviyesi ve kalitesi de hep kontrolümdeydi, bakımda hep zamanında değişti.
Bu motorlarda zincir uzaması genellikle kaç bin kilometrede kendini belli ediyor? Sadece sabah ilk çalıştırmada kısa süreli ses yapması bu sorunun habercisi mi? Yoksa başka belirtileri de oluyor mu? Birkaç tamirciye sordum, bazıları zincir setinin mutlaka değişmesi gerektiğini, bazıları ise ses kısa sürüyorsa beklenebileceğini söyledi. Arıza lambası henüz yanmadı, performansta da bir düşüş yok.
Forumda bu konuda deneyimi olanlardan özellikle tavsiye ve öneri bekliyorum. Zinciri değiştirmek için illa sesin artmasını ya da arıza lambasının yanmasını beklemek mi gerekiyor, yoksa bu aşamada önlem almak mantıklı mı?