Forum
Topluluk ile paylaş, öğren ve tartış
Foruma Hoş Geldiniz!
Topluluğumuza katılın, sorularınızı sorun ve tartışmalara katılarak bilginizi paylaşın.
Topluluk ile paylaş, öğren ve tartış
Topluluğumuza katılın, sorularınızı sorun ve tartışmalara katılarak bilginizi paylaşın.
Golf Mk5 1.6 FSI motorlarda bobin arızası sanırım kronik sayılabilecek bir sorun hâline geldi. Uzun süreli kullanımlarda özellikle şehir içi sık dur-kalk yapanlarda bobinlerin ömrü daha çabuk bitiyor gibi gözlemliyorum. Aracımda yaşadığım en belirgin belirti, tekleme ve titreme şeklinde kendini gösterdi. Özellikle rölantide dalgalanma, yokuşta gaz verince araçta isteksizlik ve bazen de motor arıza ışığının yanmasıyla karşılaştım.
En başta benzin kalitesine bağlamıştım ama, bobinlerden birinin tamamen işlevini yitirdiğini öğrendim. Bobinler maalesef domino etkisiyle birbiri ardına arızalanabiliyor. Değişimden sonra performans farkı hemen hissediliyor, motor sesi daha düzgün geliyor ve yakıt tüketiminde de hafif bir iyileşme oluyor. Eğer bobinlerden biri gittiyse diğerlerinin de kısa zaman içinde aynı sorunu vereceği söyleniyor. Bu yüzden bazı kullanıcılar hepsini aynı anda değiştirmenin daha mantıklı olduğunu söylüyor.
Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, bobin değişimi sonrası buji kontrollerinin de ihmal edilmemesi. Çünkü arızalı bir bobin, bujiye de zarar verebiliyor. Ayrıca, arızalı bobinle uzun süre kullanmak katalizöre de zarar verebiliyor diye duydum.
Bende bu tecrübeler böyle oldu. Sizin de Golf Mk5 1.6 FSI motorunuzda benzer bobin problemleri yaşadınız mı? Siz ne düşünüyorsunuz, farklı çözümler bulan var mı?