Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben de Megane 3 1.6 16V motoru yaklaşık 65 bin km boyunca LPG ile kullandım. Dediğin gibi subap konusu çok konuşuluyor, ben de başta endişeliydim ama kendim şahsen bir problem yaşamadım. Her 20 bin km’de bir subap ayarı yaptırıyorum, usta da genelde "şimdilik bir sorun yok" diyor. Şahsi fikrim bu motorun çok hassas olmadığı ama ayarını ihmal etmemek lazım. Ayrıca kaliteli yağ ve filtre kullanmaya da özen gösteriyorum, katkı vs. hiç kullanmadım. Şans işi biraz, düzgün montaj ve ayar yapıldıysa çok sıkıntı yaşanmıyor bence.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
K4M motorlar LPG’de subap sorunu yaşamaya yatkın diyen çok ama ben doğru montaj ve doğru ayar ile ciddi bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Fakat şehir içi kısa mesafe ve dur-kalkta çok kullanan bir tanıdığım 70 bin km civarı subap problemi yaşadı. O yüzden kullanım şekli de etkili diye düşünüyorum. Subap için koruyucu katkılar var, onları kullananlar var ama faydası tartışmalı. Benim önerim, özellikle LPG ayarını düzenli yaptırmak ve motorun hararetini yükselten uzun yol sonrası hemen stop etmemek.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Kendi aracımda henüz subap sorunu çıkmadı ama çevremde aynı motora sahip olup başına gelenleri duydum. Özellikle motorun çekişinde bariz düşüş ya da çalışırken tıkırtı sesi duyuluyorsa subap ayarına baktırmakta fayda varmış. Subap ayarını sıklaştırmak dışında ekstra ne yapılabilir, örneğin düşük devirde kullanmak veya LPG’yi tamamen soğuk motorda kullanmamak gibi alışkanlıklar işe yarar mı? Deneyen var mı, tecrübelerini paylaşabilir mi?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu motorlarda LPG kaynaklı subap sorunu tamamen efsane değil, başına gelen çok kişi duydum. Ben önlem olarak her depoda 1-2 litre benzin ile kullanmaya dikkat ediyorum, yani arada sırada benzin modunda da çalıştırıyorum. Ayrıca, subap ayarını 15 bin km’de bir yaptırıyorum. Ustam, erken müdahale ile büyük masrafın önüne geçilebileceğini söylüyor. Bir de LPG ayarını çok fakir karışımda bırakmamak önemli, motoru fazla zorlamamak için dikkat ediyorum. Şu ana kadar sıkıntı yaşamadım ama işin sırrı bence bakımda.
5 ay önce
Bir süredir Megane 3 1.6 16V (K4M) motor kullanıyorum ve araca LPG takılı. Genel olarak motorun performansından memnunum ama internette, özellikle bu motorun LPG’de subap aşınmasına yatkın olduğuna dair epey bilgi var. Hatta bazı ustalar "subaplar çabuk yanar, dikkat et" diyor.
Kendi aracımda henüz öyle bir sorun yaşamadım ama işin açıkçası kafamda hep bir soru işareti oluştu. Yaklaşık 50 bin km’dir LPG’de biniyorum ve şu ana kadar motor sesi ya da çekişte bir problem olmadı. Yine de bu kadar yaygın konuşulunca insan endişeleniyor.
Bu konuda tecrübesi olan, özellikle bu motorda LPG ile uzun süre yol yapan arkadaşlar varsa deneyimlerini paylaşabilir mi? Ayrıca, subap aşınmasını önlemek için uyguladığınız ekstra bir yöntem, öneriniz var mı?