Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de benzer bir sorun yaşanmıştı, bayağı uğraştırmıştı. Vakum hortumları ve borular zaten senin de dediğin gibi genelde ilk bakılan yerler. Benim aracımda turbo basınç kontrol valfi (bazısı turbo selenoid diyor) sıkıntılıymış, zamanla zayıflama yapmış. Değişimden sonra çekiş normale dönmüştü. Eğer vakumda, borularda ve intercooler’da sorun yoksa, turbo valfi gerçekten akla en yakın ihtimal gibi duruyor. Bu parçayı değiştirip deneyenlerin çoğu olumlu sonuç alıyor, istersen bir baktır. Ayrıca EGR arızası genelde başka hata kodlarıyla birlikte çıkar, tek başına düşük turbo basıncı pek yapmaz.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Şunu merak ettim; aracın rölantisi ve ilk kalkışlarda bir gariplik var mı? Çünkü MAF sensörü arızalı olunca bazen motor arıza ışığı yakmasa bile çekiş düşüyor, özellikle yüksek devirlerde hissediliyor. Bir de, hava kaçakları gözle görülmeyen ufak yerlerden de olabiliyor. Duman atma yok demişsin ama egzozun ucunda siyah kurum birikmiş mi? Egzozun ucuna elini sürdüğünde çok kurum geliyorsa yine de yakıt-hava karışımı bozuk olabilir. Bunlara da bir bakmakta fayda var bence.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Senin yazdıklarını okuyunca aklıma başka bir ihtimal geldi; turbo geometrisi takılı kalıyor olabilir mi? Aracın kaç km’de bilmiyorum ama değişken geometrili turbo ise, içerideki kanatçıklar kurumdan dolayı rahat hareket edemeyince turbo istenen basınca ulaşamıyor. Özellikle dizel araçlarda sık rastlanan bir şey. Temizlik işlemiyle düzelebiliyor bazen, ama bazen söküp detaylı bakmak gerekebiliyor. Denedin mi hiç bu yöntemi veya ustan bu açıdan baktı mı?
5 ay önce
Aracımda geçen hafta ani bir çekiş düşüklüğü fark ettim ve arıza tespit cihazı ile bakınca P0299 düşük turbo basınç hatası çıktı. Forumda biraz araştırdım, bu kod genelde turbo basıncının yeterli olmadığını gösteriyormuş ama o kadar çok sebep yazılmış ki kafam karıştı. Aracın motorunda herhangi bir anormal ses yok, duman atma da gözlemlemedim. Sadece özellikle yüksek devirde araç istediğim gibi hızlanmıyor, yokuşlarda daha da hissediliyor.
Şu ana kadar şunlara baktırdım:
Ustam turbo valfi (wastegate veya vakumlu vana) ile ilgili olabileceğini söyledi ama emin olamıyoruz. EGR'nin de buna yol açabileceği söyleniyor. Bazı kullanıcılar MAF sensörü arızası da yapar diyor ama hiç kod vermedi. Hem arızanın tam kaynağını bulmak, hem de bu sorunu kalıcı olarak çözmek için neye baktırmamı önerirsiniz? Benzer sorun yaşayan ya da kesin çözüm bulan var mı?