Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Kendi aracımda K9K motor var, 220 bini devirdim. İlk sahibinden beri bakımlarını zamanında yaptırdım, özellikle yağ ve filtreyi atlamadım. Şimdiye kadar motor sesi hâlâ ilk günkü gibi, herhangi bir tıkırtı, tıkırtı vs. yok. Ama çevremde işin ucunu salıp 20 bin km yağ değiştirmeyen birkaç kişi yatak sardı. Özellikle bu motorlar çok narin bu konuda, bakım aksatılınca kendini hemen belli ediyor. Yani kesinlikle katılıyorum, bakımsızlık bu motorun en büyük düşmanı.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim merak ettiğim bir nokta var: Yetkili servisler, yağ ve filtreyi önerilen aralıkta değiştirmenin yeterli olduğunu söylüyor. Ama bazı ustalar özellikle bu motorlarda daha sık değişim öneriyor. Kendi aracımda yılda bir, ortalama 10 bin kilometrede değiştiriyorum. Sizce daha sık değiştirmek gerçekten fark yaratıyor mu? Yoksa yılda bir kere bakmak yeterli mi?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
2010 model Clio sahibi olarak iki defa yağ değişim aralığını uzatmak zorunda kaldım, hemen sonrasında motorun çalışmasında fark edilir bir pürüz oluştu. Sonradan yağ ve filtreyi değiştirince motor sesi biraz düzeldi ama hâlâ o eski akıcılık yok. Başka bir problem de çıkmadı ama açıkçası tedirgin oldum. Yani bu motorlar fazla nazik, özellikle kısa mesafe ve yoğun trafikte kullanılıyorsa bakım kesinlikle aksatılmamalı. Tecrübe ile sabit.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bence asıl sıkıntı uygun olmayan yağ kullanımı. Piyasada çok fazla kalitesiz yağ var ve bazı servisler ucuza kaçıp bunları kullanıyor. Ben aracı aldığımda ilk iş olarak güvenilir bir yerden uygun yağ ve orijinal filtre aldım, kendim değiştim. Sonrasında içim rahat etti. Yani sadece zamanında değil, kaliteli ürün kullanmak da çok önemli. Yoksa bakım yapıyorum zannedip motora daha çok zarar verebilirsiniz.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Yatak sarmaya sadece yağ ve filtre değil, bazen hararet da sebep olabiliyor diye duydum. K9K motorlarda hararet göstergesi çok hassas değil, farkında olmadan araba kızabiliyor. Termostat ya da fan arızası yaşayan oldu mu? Sadece yağ değil, soğutma sistemini de düzenli kontrol ettirmek gerekiyor sanki. Kendi aracımda henüz böyle bir sorun yaşamadım ama bilgisi olan varsa paylaşırsanız sevinirim.
5 ay önce
Renault’un K9K kodlu 1.5 dCi dizel motoruyla ilgili en çok duyduğum sorunlardan biri, bakımsızlık sonucu yatak sarma meselesi. Bu motorlar aslında genel olarak dayanıklı kabul ediliyor ama özellikle eski nesil yağ pompası ve ince yatak yapısı nedeniyle bakım aksatıldığında ciddi şekilde yatak sarma riski ortaya çıkabiliyor.
En kritik konu, yağ değişim aralığının uzatılması veya kalitesiz yağ kullanılması. Özellikle sürekli dur-kalk trafikte çalışan ya da kısa mesafe kullanılan araçlarda yağ daha hızlı kirleniyor ve görevini tam yapamaz hale geliyor. Bu durumda motorun en hassas noktalarından olan ana ve kol yatakları yağsız kalmaya başlıyor. Sonuçta da yatak sarma dediğimiz, motorun adeta kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi hasarlar ortaya çıkıyor.
Bir diğer önemli detay, yağ filtresinin düzenli değişmemesi. Filtre tıkandıkça yağın debisi azalıyor, motorun içi yeterince yağlanmıyor. Birçok usta, özellikle K9K motorlarda filtre ve yağ değişimini kesinlikle ihmal etmemek gerektiğini söylüyor. Aracın bakım geçmişinde aksama varsa, ilk iş olarak yağ ve filtreyi kontrol etmekte fayda var.
Özellikle uzun ömürlü olsun diye sentetik yağ kullanmaya özen gösteriyorum ve kesinlikle önerilen kilometreyi geçirmiyorum. Benim aracımda bu yüzden şimdiye kadar bir sorun yaşamadım, ama çevremde bakım aralıklarını uzatanlarda yatak sarma yaşandığına şahit oldum. Siz bu konuda neler yaşadınız, ne düşünüyorsunuz?