Forum
Topluluk ile paylaş, öğren ve tartış
Foruma Hoş Geldiniz!
Topluluğumuza katılın, sorularınızı sorun ve tartışmalara katılarak bilginizi paylaşın.
Topluluk ile paylaş, öğren ve tartış
Topluluğumuza katılın, sorularınızı sorun ve tartışmalara katılarak bilginizi paylaşın.
Barış M.
Barış M.
7 gün önce
Renault’un K9K kodlu 1.5 dCi dizel motoruyla ilgili en çok duyduğum sorunlardan biri, bakımsızlık sonucu yatak sarma meselesi. Bu motorlar aslında genel olarak dayanıklı kabul ediliyor ama özellikle eski nesil yağ pompası ve ince yatak yapısı nedeniyle bakım aksatıldığında ciddi şekilde yatak sarma riski ortaya çıkabiliyor.
En kritik konu, yağ değişim aralığının uzatılması veya kalitesiz yağ kullanılması. Özellikle sürekli dur-kalk trafikte çalışan ya da kısa mesafe kullanılan araçlarda yağ daha hızlı kirleniyor ve görevini tam yapamaz hale geliyor. Bu durumda motorun en hassas noktalarından olan ana ve kol yatakları yağsız kalmaya başlıyor. Sonuçta da yatak sarma dediğimiz, motorun adeta kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi hasarlar ortaya çıkıyor.
Bir diğer önemli detay, yağ filtresinin düzenli değişmemesi. Filtre tıkandıkça yağın debisi azalıyor, motorun içi yeterince yağlanmıyor. Birçok usta, özellikle K9K motorlarda filtre ve yağ değişimini kesinlikle ihmal etmemek gerektiğini söylüyor. Aracın bakım geçmişinde aksama varsa, ilk iş olarak yağ ve filtreyi kontrol etmekte fayda var.
Özellikle uzun ömürlü olsun diye sentetik yağ kullanmaya özen gösteriyorum ve kesinlikle önerilen kilometreyi geçirmiyorum. Benim aracımda bu yüzden şimdiye kadar bir sorun yaşamadım, ama çevremde bakım aralıklarını uzatanlarda yatak sarma yaşandığına şahit oldum. Siz bu konuda neler yaşadınız, ne düşünüyorsunuz?