Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de başıma gelmişti, özellikle kışın soğuk sabahlarda park yerinde minik su damlaları oluşuyordu, anlam verememiştim. Sonradan usta, termostat gövdesinin çatladığını gösterdi. Plastik olması cidden dezavantaj. Değiştirdikten sonra içim rahatladı. Özellikle antifriz kokusunu duyunca işin peşini bırakmamak lazım. Ayrıca, orijinal parça kullanmaya dikkat edin çünkü yan sanayi takınca birkaç ay içinde yine aynı sorunla karşılaşan arkadaşlarım oldu.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende 1.3 TCe yok ama Clio'da da benzer sorun yaşadım. Termostat gövdesi etrafında hafif terleme oluyorsa, bazen sadece kelepçeyi sıkmak yetebiliyor. Ama çatlak varsa maalesef değişim şart. Özellikle sıcak havalarda uzun süreli trafikte göstergeye göz ucuyla bakmak iyi fikir. Soğutma suyu seviyesi azaldığında motor harareti hemen yükselmese bile, uzun vadede ciddi mala verebilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu tip sızıntıları tespit etmek için sizce hangi yöntem daha etkili? Bazı ustalar basınç testi ile sistemde kaçak var mı diye bakıyor. Kendi başımıza evde kontrol yaparken ne kadar güvenilir olur? Ayrıca, termostat gövdesinde sızıntı varsa, başka hangi parçaları da kontrol etmekte fayda var? Özellikle genleşme kabı ve hortumlar ekstra kontrol edilmeli mi?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bir öneri olarak şunu eklemek istiyorum: Termostat gövdesini değiştirdikten sonra soğutma sistemi havasını düzgün almak önemli. Yoksa su eksikliği devam edebiliyor ya da ısıtma zayıf çalışıyor. Ayrıca, bakım aralıklarında antifriz oranını kontrol etmeyi de ihmal etmemek gerek. Bazen eski antifriz, plastik aksamları daha hızlı yıpratabiliyor. Düzenli kontrol ile sıkıntı yaşamazsınız.
5 ay önce
Megane 4 1.3 TCe motor kullanıcısı olarak, son dönemde yaşadığım termostat gövdesi kaçağı tecrübesini paylaşmak istedim. Aracımda, özellikle dur-kalk trafikte ya da uzun süreli rölantide çalışırken yavaşça soğutma sıvısının eksildiğini fark ettim. İlk etapta radyatör ve hortumları kontrol ettim, fakat asıl sorun termostat gövdesinde ince bir sızıntıymış.
Termostat gövdesi, motorun en hassas noktalarından biri bence. Plastik malzeme kullanılmış olması, zamanla yüksek sıcaklık ve basınca maruz kaldığında çatlamaya ya da sızdırmaya sebep olabiliyor. Özellikle soğutma suyunda bariz bir eksilme, motorun altında küçük su birikintileri ya da antifriz kokusu gibi belirtiler olduğunda bu noktayı mutlaka incelemek gerekiyor.
Kontrol sırasında dikkat edilmesi gerekenler:
Benim deneyimimde gövdeyi değiştirdikten sonra sorun tamamen çözüldü. Özellikle yaz aylarında bu tip sıkıntılar daha sık ortaya çıkabiliyor. Düzenli kontrol ve erken müdahale, hem masraflı arızaların hem de yolda kalmanın önüne geçiyor. Siz bu konuda ne gibi tecrübeler yaşadınız, eklemek istediğiniz püf noktaları var mı?