Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Tamamen katılıyorum. Benim 1.6 TDI'de de aynı sorunlar yaşandı. Şehir içinde günde 20-30 kilometre gidip gelen biri olarak DPF uyarısı çıktığında çok şaşırdım. Servis ustası da aynı şeyi söyledi: motor yeterli sıcaklığa ulaşamadığı için filtre temizlenemiyor. O günden sonra hafta sonları en az 50 kilometre düz yol sürüşü yapmaya başladım. Uyarı gitti, şimdiye kadar tekrar olmadı. Gerçekten etkili bir çözüm.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu tür motorlar maalesef şehir trafiğine uygun değil bence. Dizel motorlar uzun mesafe ve sabit hızda çalışmak için tasarlanmış. Dur-kalk trafiğinde motor hiçbir zaman tam verimle çalışamıyor. EGR sorunu da benimde vardı, valf değiştirmek zorunda kaldım. Sonra araştırdım, bu modellerde tasarım sorunu var sanki. Yeni araç almayı düşünüyorsanız, şehir içi kullanıma uygun başka seçenekler var mı araştırmanızı tavsiye ederim.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Yağ ve servis aralıklarından bahsettiniz, bu konuda biraz daha detay verebilir misiniz? Türkiye'de bazı servisler standart aralığı takip etmiyor, daha sık bakım yapıyorlar. Bunun DPF ve EGR sorunlarını azaltmada etkisi var mı? Benim araçta henüz sorun çıkmadı ama önlemek için ne yapabilirim? Sentetik yağ mı tercih etmeliyim, yoksa normal yağ yeterli?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Arkadaş, ben ters taraftan bakıyorum. Araç sadece şehirde kullanılacaksa, neden dizel tercih edilsin ki? Benzin motorlar düşük ısı probleminde daha toleranslı. Evet, yakıt tüketimi biraz daha fazla ama DPF ve EGR gibi karmaşık sistemlerle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Benim komşunun 1.2 benzin Golfu var, hiçbir problem yok. Belki bu konuyu satın almadan önce düşünmek gerekiyordu.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Deneyim paylaşmak istiyorum: ben de şehir içi kullanıcısıydım ama biraz farklı bir çözüm buldum. Araç bakım bilgisayarı ile kontrol ettirdim, DPF'nin aktif rejenerasyonu (ısıtılmış temizlenme) manuel olarak yapılabiliyormuş. Özel bir cihazla serviste bunu yaptırdığımda filtre tamamen temizlendi. Şu an daha dikkatli sürüyorum, arada uzun yol yapıyorum. Bu çözümü deneyen var mı sizin aranızda?

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Şehir trafiğinde 1.6 TDI’larda DPF ve EGR sorunlarının daha sık görülmesi aslında sistemlerin çalışma mantığından kaynaklanıyor. DPF’nin kendini temizleyebilmesi (rejenerasyon) için motorun belli bir süre ideal sıcaklıkta ve yükte çalışması gerekiyor. Sürekli kısa mesafe, dur-kalk ve düşük devirde kullanımda bu koşullar oluşmadığı için filtre doluyor.
EGR tarafında da benzer durum var. Düşük devir ve kısa sürüşler kurum oluşumunu ciddi şekilde artırıyor, bu da EGR valfi ve soğutucunun zamanla tıkanmasına yol açıyor. Bu yüzden şehir içi yoğun kullanılan araçlarda çekiş düşmesi, arıza lambası ve rejenerasyon problemleri daha erken ortaya çıkıyor.
Aracı düzenli olarak uzun yola çıkarmak, uyarı ışıklarını ertelememek ve bakımları aksatmamak bu motorlarda neredeyse şart. Aksi halde sorun “kronik” gibi algılansa da kullanım koşulları belirleyici oluyor.
5 ay önce
Volkswagen 1.6 TDI motorlu araçlarda şehir içi kullanımda DPF tıkanması ve EGR arızaları çok sık rastlanan sorunlar. Benim de yaşadığım bu problemleri paylaşmak istiyorum.
DPF tıkanması konusu: Şehir trafiğinde motor sürekli düşük devirde çalışıyor, egzoz sıcaklığı yeterli seviyeye ulaşamıyor. Bu da partikül filtresi içinde kül birikimini hızlandırıyor. Pasif rejenerasyon (otomatik temizlenme) işlemi gerçekleşmiyor, sonuçta filtre tıkanıyor. Uzun mesafe sürüşlerinde bu kadar sık problem yaşanmıyor çünkü motor yeterli sıcaklığa ulaşabiliyor.
EGR ventilinin problemi: Egzoz gazı geri dönüş sistemi, şehir içi dur-kalk trafiğinde aşırı yükleniyor. Karbonlaşma ve pas oluşumu hızlanıyor. Zamanla valf açılıp kapanmada sorunlar başlıyor, motor kontrolü uyarıları devreye giriyor.
Çözüm tarafı: Düzenli olarak uzun mesafe sürüşleri yapmanız çok önemli. Eğer şehir içinde sıkışıp kalıyorsanız, arada en az 30-40 kilometre düz yol sürüşü yapın. Yağ kalitesi ve servis aralıklarına da dikkat etmek gerekiyor.
Sizin bu tür araçlarla yaşadığınız deneyimler neler? Benzer sorunlarla karşılaştınız mı, nasıl çözdünüz?