Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de 2018 model Clio 4 EDC var, yaklaşık 2 senedir kullanıyorum. Özellikle ilk aldığımda, sabahları motor soğukken kalkışlarda hafif titreme oluyordu. Serviste yazılım güncellemesi yapıldıktan sonra azaldı ama tamamen kaybolmadı. En çok fark ettiğim şey, yokuşta dur- kalklarda gazla tutmaya çalışınca titremenin çok arttığı oldu. O yüzden yokuşta mutlaka freni kullanıyorum ve mümkün olduğunca kalkışlarda acele etmiyorum. Uzun yolda gidince veya şehir dışı rotalarda şanzımanın daha rahatladığını gözlemledim. Benim tavsiyem, şehir içinde çok sıkışık trafikte uzun süre kalıyorsan, arada bir aracı uzun yolda kullanmak ciddi fark ediyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Benim de başıma geldi, özellikle 25-30 bin km’den sonra titreme iyice hissedilmeye başlamıştı. Serviste kavrama değişimi önerdiler ama önce adaptasyon işlemi ve bakımdan sonra ciddi azalma oldu. Şunu fark ettim; eğer sürekli kısa mesafe, sıkışık trafikte kullanıyorsan bu şanzımanlar çabuk yoruluyor. Sonradan kullanım tarzımı değiştirdim, yoğun trafikte mümkünse aracı durdurup bekliyorum, devamlı kalkış yapmak yerine trafiğin açılmasını bekliyorum. Ayrıca ani hızlanmalardan ve gereksiz gazdan kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Titreme başlangıç seviyesindeyse, kullanım alışkanlıklarını düzeltmek çoğu zaman yeterli oluyor.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Buradaki öneriler dışında, acaba yakıt kalitesi veya ek bir katkı maddesi kullanımı bu titremeye etki ediyor mu diye merak ediyorum. Çünkü bazı kullanıcılar yakıt değiştirince titremenin hafiflediğini söylüyor. Ayrıca, periyodik bakımda şanzıman yağı değişimi yapılıyor mu? Benim aracımda henüz belirgin bir titreme yok ama önlem olarak ek bir şey yapmak gerekir mi emin olamıyorum. Özellikle yağ değişimi ve katkı konusunda tecrübeli olanlar paylaşırsa çok faydalı olur.
5 ay önce
Clio 4’ün EDC şanzımanlı versiyonlarını kullananların zaman zaman karşılaştığı bir konu olan kavrama titremesi, özellikle ilk kalkışlarda ve düşük viteslerde kendini hissettiriyor. Bu titremenin en temel sebebi, ıslak kavramalı çift kavrama şanzımanların zamanla yüzeylerinde oluşan kirlilik, aşınma veya yanlış kullanım alışkanlıkları diyebilirim.
En sık rastlanan nedenler:
Şahsen, aracıma ilk aldığımda ben de hafif bir titreme hissetmiştim. Serviste yapılan yazılım güncellemesi ve adaptasyon işlemi sonrası iyileşme oldu. Bunun dışında, mümkün olduğunca fazla dur-kalk yapmamaya, yokuşta fren kullanımına özen göstermeye başladım. Eğer hala titreme devam ederse, kavrama değişimi gerekebiliyor ama çoğu zaman düzenli kullanım ve arada bir şehir dışı, uzun yolda gitmek ciddi derecede fayda sağlıyor.
Önerim, aracı her kalkışta düşük devirde ve yumuşak biçimde kaldırmak, yokuşlarda frenden destek almak ve gereksiz yere gaz pedalına yüklenmemek. Ayrıca periyodik bakımları aksatmamak önemli. Sizin de benzer bir durumunuz oldu mu, farklı bir çözüm bulan var mı?