Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bende de aynı motor var, şehir içi kısa mesafe kullanınca DPF ikazı zaman zaman karşıma çıkıyor. Özellikle kış aylarında motorun ısınmasını beklemeden işe gitmek gerçekten DPF'ye zarar veriyor. Benim uyguladığım yöntem, haftada birkaç kez çevre yoluna çıkıp motoru 2-3 bin devirde tutmak. Bir de kaliteli yakıt tercih ediyorum. Şu ana kadar tıkanma sorunu yaşamadım ama sürekli düşük devirde kullanmanın zararlı olduğuna kesinlikle katılıyorum. Uzun yolda temizleniyor resmen.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Bu DPF konusu bana da dert oldu açıkçası. Kısa mesafede kullanınca sürekli uyarı ışığı yanıyor. Aracın kendi kendine rejenerasyon yapabilmesi için belirli bir süre ve devir gerekiyor ama her zaman uzun yol yapacak fırsat olmuyor ki. Acaba şehir içinde kısa mesafe kullanan başka bir çözüm bulan var mı? DPF temizleyici katkı kullanan ya da farklı bir yöntem deneyen oldu mu? Paylaşırsanız iyi olur, çünkü benim gibi çok kişi var eminim.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Ben uzun yol yapmaya fırsat bulamayanlardanım. DPF ışığı yanınca genelde 3. viteste, 2500-3000 devir arası 10-15 dakika dolaşıyorum, ışık sönüyor ama bu işin çözümü mü emin değilim. Ayrıca, aracı hep düşük devirde kullanmak alışkanlık olmuş, bu da iyi değilmiş. Şimdi motoru sık sık biraz daha yüksek devirde kullanmaya başladım. Yakıtla ilgili önerilere de katılıyorum, benzinlik seçimine dikkat ediyorum artık.

Acemi Sürücü
5 ay önce
5 ay önce
Birçok arkadaş uzun yol ve yüksek devir öneriyor ama benim sorum şu: DPF tamamen tıkanırsa geri dönüşü var mı? Serviste temizlik dışında bir çözüm sunuyorlar mı ya da ilerde daha büyük arızalara sebep olur mu? Aracı kısa mesafede kullanmaya mecbur olanlar için kalıcı bir çözüm var mı merak ediyorum. Tecrübeli olanlar paylaşırsa çok sevinirim, çünkü bu DPF işleri uzun vadede can sıkıcı olabilir.
5 ay önce
Renault Clio 4 1.5 dCi sahipleri için dizel partikül filtresi (DPF) konusu bence gerçekten önemli. Özellikle şehir içinde, sürekli kısa mesafede kullanılan araçlarda DPF’nin erken dolması ya da tıkanması sık karşılaşılan bir problem. Benim de kullanmakta olduğum Clio 4’te, çoğunlukla ev-iş arası kısa mesafe ve yoğun dur-kalk trafiği olduğu için zaman zaman DPF ikazı yaktığını gördüm.
DPF’nin dolmasının başlıca nedeni, egzoz sıcaklığının yeterli seviyeye ulaşamaması ve bu yüzden kurumun temizlenememesi. Özellikle kış aylarında veya motoru tam ısıtmadan yapılan kısa yolculuklar, aracı sürekli düşük devirde kullanmak bu sorunu tetikliyor. Benim deneyimime göre, ara ara da olsa haftada bir uzun yol yapmak, motoru biraz yüksek devirde kullanmak ve aracı yüksek viteste boğmamak DPF’nin ömrünü uzatıyor.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Benim çözümüm, haftada bir mutlaka 15-20 dakika yüksek devirde ve sabit hızda sürüş yapmak oldu. Şimdiye kadar daha büyük bir problem yaşamadım ama yine de bu sistemler uzun vadede biraz nazik olabiliyor. Sizin deneyimleriniz nedir, farklı bir çözümünüz varsa paylaşır mısınız?